Algemene informatie

Alle kinderen en jongeren in Nederland hebben recht op een gezonde ontwikkeling, ook jij of je kind. Wanneer je daar een vraag over hebt, helpen professionals in de jeugdhulp je daarbij.  In Nederland regelen gemeenten de jeugdhulp. De gemeenten zijn nooit inhoudelijk betrokken bij de behandeling van de jeugdhulp, ze betalen er alleen voor. Daarom maken zij duidelijke afspraken met jeugdhulporganisaties, zodat ieder kind en iedere jongere de hulp krijgt die nodig is.

Woon jij in een van de gemeenten in Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland? En heb je een verwijzing voor een specialistische jeugdhulporganisatie gekregen van een huisarts, medische arts of lokaal team? Dan kun je terecht bij een jeugdhulporganisatie waarmee jouw gemeente (samen met dertien andere gemeenten) afspraken heeft gemaakt.

Gemeenten en jeugdhulporganisaties

Om de jeugdhulp binnen de regio zo goed mogelijk te regelen, hebben de gemeenten en jeugdhulporganisaties de volgende afspraken gemaakt. De bedoeling van de afspraken is dat je hulp krijgt die past bij wat jij, jouw kind, én je gezin, echt nodig heeft.
  • De jeugdhulp is resultaatgericht. Dit betekent dat je samen met je verwijzer of organisatie bepaalt wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld weer lekker naar school gaan, kunnen omgaan met je beperking, of als ouder beter samenleven met je kind. De organisatie doet wat nodig is, om dat resultaat samen met jou te bereiken.
  • De jeugdige staat centraal, samen met het gezin. Hierdoor is de jeugdhulp altijd op maat en op jouw/jullie situatie afgestemd.
  • Een integrale aanpak. Soms spelen er andere problemen, zoals schulden of rond wonen. De jeugdhulporganisatie en/of het lokale team denken met je mee, en schakelen – indien nodig en altijd met jouw toestemming – extra organisaties in om je verder te helpen.
  • De jeugdhulp is laagdrempelig.
  • Wanneer je van meerdere jeugdhulporganisaties hulp krijgt, coördineert één organisatie alle hulp. Deze organisatie is altijd jouw aanspreekpunt, en zorgt ervoor dat je gewenste resultaat wordt bereikt.   

Bovenstaande afspraken gelden voor de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad. 

Word je 18?

Gefeliciteerd! Vanaf nu ben je meerderjarig. Dit betekent dat je bijvoorbeeld mag stemmen, en je bent wettelijk verplicht  om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je gebruik maakt van jeugdhulp en je wordt 18, kan er iets veranderen. Dit is uiteraard per persoon en situatie anders. Vraag de jeugdhulporganisatie waarvan je hulp krijgt om meer informatie, zij kunnen je meer vertellen. Of ga naar een lokaal team in je buurt, zij helpen vaak jongvolwassenen tot 23 jaar.