Veelgestelde vragen

Ikzoekjeugdhulp.nl richt zich op ouders en jeugdigen met een verwijzing voor specialistische jeugdhulp in een van de gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland. Op deze website staat het overzicht van alle gecontracteerde specialistische jeugdhulporganisaties. Jongeren en ouders met een verwijzing, zoeken op Ikzoekjeugdhulp.nl naar een geschikte jeugdhulporganisatie. Vaak gebeurt dit in samenspraak met de huisarts of het lokale team.
Heb je een vraag over opvoeden, opgroeien, jeugdhulp, gezondheid, of de ontwikkeling van je kind? Of wil je dat iemand met je meedenkt? Ga langs bij je huisarts, leraar, school of een lokaal team bij jou in de buurt. Bekijk hier het overzicht van lokale teams.
Elke gemeente heeft een zogenaamd lokaal team. Deze bestaan uit jeugdhulpadviseurs, die je graag verder helpen. Heb je een vraag, wil je hulp, of vind je het fijn als iemand met je meedenkt en tips geeft? Ga naar je lokale team!
Specialistische jeugdhulp wordt altijd ingezet in overleg met een verwijzer. Samen met je huisarts, het lokale team, of andere medische specialisten voer je hierover een gesprek. Zij kunnen inschatten wat zij zelf aan begeleiding kunnen bieden en waarvoor zij een specialist inschakelen.
Ja, in overleg met een lokaal team of andere verwijzer kan je overal in de regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland naar een jeugdhulporganisatie. Uiteraard ga je wel altijd naar een jeugdhulporganisatie die jou kan helpen. En soms is het prettig als de organisatie dichtbij huis is gevestigd. Bekijk het overzicht van jeugdhulporganisaties om de juiste organisatie voor jou uit te kiezen.
Kinderen tot 18 jaar (en in uitzonderingsgevallen tot 23 jaar) hoeven niet verzekerd te zijn voor specialistische jeugdhulp. De gemeente zorgt ervoor dat specialistische jeugdhulp beschikbaar is. Ben je jonger dan 18 (of soms 23) jaar dan hoef je de specialistische jeugdhulp (met een verwijzing) niet zelf te betalen.